Декілька цікавих фактів про пологи

Декілька цікавих фактів про пологи

Лише одна з 20 жінок народжує на день, який лікарі визначили як передбачувану дату пологів. Більшість починають народжувати в проміжку між тижнем до ПДД до двох тижнів після неї, при цьому більшість первістків народжуються через чотири дні після призначеного лікарями терміну.

У кіно пологи зазвичай показують так: у героїні відійшли води, різко почалися сутички, усі запанікували та терміново помчали до шпиталю. Насправді у більшості реальних жінок пологи починаються із сутичок, інтенсивність та тривалість яких наростає поступово. Через скільки починаються пологи після відходження пробки дивіться тут https://dai.kiev.ua/cherez-skilki-pochinayutsya-pologi-pislya-vidxodzhennya-probki-yak-vidxodit-i-viglyadaye-probka-pri-vagitnosti/. Води ж відходять за кілька секунд до початку потуг, коли шийка матки повністю відкрита. Однак одні пологи з десяти справді починаються з розриву навколоплідного міхура та відходження вод.

Пологи починаються з розм’якшення шийки матки та її поступового відкриття. Коли розкриття становитиме чотири сантиметри, починається активна фаза пологів. Якщо пологи перші, цей етап може зайняти до 12 годин. Друга фаза пологів починається з повного розкриття десять сантиметрів, триває потугами і закінчується народженням дитини. У деяких жінок вона може тривати кілька хвилин, у інших кілька годин. Після цього починається третя фаза пологів, народження плаценти. Зазвичай після появи дитини вона проходить більш-менш непомітно.

Під час пологів серце дитини б’ється із частотою 120-160 ударів на хвилину. Це нормально. З малюком, який ось-ось з’явиться на світ, взагалі відбуваються дивовижні речі. Кістки його черепа рухаються, щоб він міг пройти між тазовими кістками мами (тому деякі діти народжуються з такими трохи інопланетянськими головами). Непрямо у проходженні родових шляхів дитині допомагає пуповина, оскільки забирає частину її крові, роблячи її таким чином трохи менше, ніж вона стане після того, як народиться, і пуповина відпульсує. Зазвичай пуповинна кров додає дитині до 100 г ваги після народження (за умови відкладеного перетину).

Декілька цікавих фактів про пологи

Щоб зрозуміти, коли їхати до пологового будинку, можна застосувати правило 4-1-1. Як воно працює? Пологи – динамічний і ритмічний процес: під час початкової стадії пологів сутички можуть бути хаотичними, перерва між ними становить до 15 хвилин, але потім поступово скорочується. Так ось, коли проміжок між сутичками складе чотири хвилини, сама битва триватиме одну хвилину, і все це ви спостерігатимете як мінімум одну годину, час у пологовий будинок. Швидше за все розкриття склало вже близько чотирьох сантиметрів, і починається найцікавіше. Крім того, якщо сутички застануть вас вдома, у звичній обстановці, ви зможете спокійно зібратися, прийняти душ (дуже допомагає під час сутичок), посуватись (дуже допомагає процесу вступити в активну фазу швидше), потренуватися правильно дихати. Домашнє початок пологів допомагає знизити ризик недоцільного втручання у перебіг справи і навіть екстреного кесаревого розтину.

Дев’ять із десяти жінок хвилюються з приводу того, що під час пологів можуть випорожнити кишечник. І в більшості випадків це, зрозуміло, і відбувається на стадії потуг, тому лікарям та акушеркам абсолютно все одно, вони звикли і не звертають на цей факт жодної уваги.

А ось переживання жінок, як кажуть досвідчені акушерки, ситуацію можуть ускладнити: через страх виконати другий номер на власних пологах багато майбутніх мам заважають родовій діяльності, неправильно тужать і не прикладають до цієї справи достатню кількість зусиль. “Якщо ви відчуваєте, що обкакалися, ви все робите правильно”, – каже акушер-гінекологіня Шива Гофрені зі Стемфордського шпиталю.

Біль під час пологів – це особливе явище, і організм до нього так чи інакше готовий. Під час сутичок мозок не сприймає біль, що виник, як сигнал того, що в організмі щось зламалося або пішло не так. Тому питання анестезії під час пологів вирішується в кожному випадку індивідуально: буває так, що застосування знеболювання на початковій стадії може лише загальмувати процес, а буває так, що застосування препаратів просто необхідно, щоб дати змученій тривалим сутичкам жінці хоча б перевести дух.

До пологів жінки вважають, що найжахливіше це винудити з себе цілу людину. Але потім виявляється, що багато хто сприймає потуги навіть як полегшення після багатогодинних сутичок, адже саме вони виявляються пекельним періодом пологів. За біль у сутичках відповідає матка, м’язи якої в одному місці напружуються, в іншому розслабляються, в третьому натягуються, відкриваючи шийку. Якщо під час сутичок напружувати ще й інші м’язи – руки чи обличчя – вони будуть болючішими.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *