Підготовка насіння восени. Важливі рекомендації

Як правильно провести ревізію посадкового матеріалу

Підготовкою до весняної “посівної” я починаю займатися ще з осені. Нові посадки зазвичай планую ще в період збирання врожаю, коли ще свіжі в пам’яті успіхи і провали сезону, що закінчився, тому скласти список вподобаних культур і сортів нескладно.

А до весни багато нюансів уже забуваються і, піддавшись загальному ажіотажу, можна зробити непотрібні покупки або закупити насіння в шаленій кількості.

Осінь же – найкращий час для проведення ревізії своїх запасів насіння: заготовленого цього року і залишеного з минулих років. На сайті vgbud.com.ua дивіться багато цікавих порад щодо догляду за садом та городом.

Я переглядаю всі свої пакетики, щоб з’ясувати, яке насіння є в наявності, який у нього термін придатності, і викинути все старе і дефективне. Часто виявляється, що його з надлишком вистачить не на один рік і підкупити потрібно буде лише новинки.

Осінні магазини – багатші

Саме в осінній період, коли спеціалізовані магазини закуповують свіже насіння оптом від виробника, у продажу надано найширший асортимент усіх культур і сортів, більшість з яких до весни вже розкуплять більш розторопні дачники. А торішнє насіння починають продавати зі знижкою, оголошуючи акції та розпродажі, тож восени якісне насіння можна придбати набагато дешевше, ніж у пік продажів.

Восени вибір насіння відбувається без поспіху, це дає змогу формувати свій “посівний фонд” поступово і менш болісно для сімейного бюджету.

Як вибрати якісне насіння

Я купую насіння тільки в спеціалізованих торгових точках, де цей товар якісніший, оскільки вони піклуються про свою репутацію, і в них дотримуються оптимального режиму зберігання.

Вибираю перевірених великих виробників насіння, вивчаю уважно маркування пакетиків, де мають бути вказані сортові характеристики, умови вирощування, всі координати виробника, кількість або вага насіння. Якщо такої інформації немає – без жалю відмовляюся від покупки.

Як правильно зберігати

Головне – знайти сухе місце без температурних перепадів. Після проведеної ревізії насіння сортую за паперовими пакетиками або насипаю його в гарбузові мішечки й обов’язково вказую сорт і час збору. Воно добре зберігається за кімнатної температури. А ось від надмірної вологості насіння може запліснявіти або прорости, і використати його буде не можна. Саме з цієї причини не слід зберігати у ванній кімнаті, на кухні або на дверцятах холодильника.

У холодильнику, в нижньому овочевому відділі, я зберігаю насіння лише моркви і ріпчастої цибулі, у яких від цього підвищується схожість. Та ще насіння багаторічних квітів – їм необхідна стратифікація, як у природних умовах.

Терміни зберігання

У гарбузових культур насіння зберігає схожість протягом 6-8 років, у бобових і томатів – 5-6 років, а в ріпчастої цибулі, кропу, м’яти та інших культур вона скорочується до 2-3 років, у селери всього до 1-2 років. Тому й важливо проводити ревізію і вчасно позбутися старого насіння.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *